8 Kasım 2015 Pazar

Doğa ve bedenle uyumlu "ay hali" mümkün

Menstrüel kap
Ekolojik, ekonomik ve hijyenik olma özellikleriyle menstrüel kap, kullan-at hijyenik ped ve tamponlara sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkıyor. Türkiyeli kadınların menstrüel kaba yaklaşımları ise değişiklik gösteriyor. 

Kadınlar ergenlik dönemlerinden menapoz dönemine kadar her ay adet görüyor. Her ay ortalama 3-7 gün arasında süren adet kanaması boyunca kadınlar çok sayıda ped ve tampon kullanıyor ve bu ürünlere her ay ortalama 15 TL harcıyor. Bu gibi kullan-at menstrüasyon ürünlerinin içerdiği kimyasallardan dolayı sağlıklı olmadığı da bilinenler arasında. Kullan-at adet dönemi ürünlerine alternatif menstrüal kaplar hem sağlığa, hem doğaya hem de cebe zarar vermiyor.


Anna-Lena 
Karen Kohen



Büşra Demircan


Menstrüel kap nedir?
Kadınların adet dönemlerinde kullanmaları için yapılmış esnek silikondan huni şeklinde bir kap olan menstrüel kabın ömrü ortalama 5 yıl. Vajina içerisine yerleştirilen adet kabı dolduğunda kabın içerisindeki sıvı boşaltılıp kabın temiz sudan geçirilmesi gerekiyor ve temizlenen kap yeniden vajinaya yerleştiriliyor. Adet döneminin sonunda menstrüel kap kaynar suda bekletilip sterilize ediliyor. 2 yıldır menstrüel kap kullanan Anna-Lena (21) adet dönemi son bulduktan sonra kabın içine işeyerek temizleme işlemini gerçekleştirdiğini söylüyor. Yurtdışında uzun yıllardır kullanılan, Türkiye'de ise adı yeni duyulan ve satışı başlayan menstrüel kaptan çoğu kadının haberi bile yok. Kozmetik mağazasında çalışan Büşra Demircan (26) "Menstrüel kaptan şimdiye dek haberim yoktu. Kadın müşterilerimizden de böyle bir ürünü soran şimdiye dek olmamıştı. Kesinlikle denemek ve satışını da yapmak isterim" diyor ancak herkes menstrüel kap kullanımına Demircan kadar sıcak bakmıyor. Kaptan haberi olan ancak kabı kullanmayı düşünmediğini belirten Karen Kohen (31) "Kabı vajinaya yerleştirmeden önce ve sonra ellerini çok iyi dezenfekte etmelisin. Bunu her zaman her yerde yapabileceğimi düşünmüyorum. En azından ped kullanırken bunu düşünmek durumunda değilim" diye açıklıyor bu durumu.


Hijyenik tampon ve pedler
Kullan-at menstrüel ürünlerin zararları
Bir kadının en hassas bölgelerinden olan vajina adet dönemi boyunca yabancı madde sayılan hijyenik ped ve tamponlarla temas halinde oluyor. Vajinayla temas halindeki bu maddeler ne kadar iyi bakılsa ve sık sık değiştirilse de bakteri oluşumuna neden olabiliyor. Vajinal flora adet dönemi boyunca bu yabancı maddelerin temasından dolayı değişime uğruyor ve kendine gelmesi zaman alıyor. Ayrıca kullanılan hijyenik ped ve tamponların doğaya karışması uzun yıllar sürüyor. Tüm bu süre boyunca kadınlar kullan-at ürünleri kullanmaya devam ederek doğaya daha da fazla atık bırakmaya devam ediyor. Bu noktada hem ekolojik hem de hijyenik oluşuyla menstrüel kaplar öne çıkıyor.
İlayda Tunca
Leyla Üstünkaya

Menstrüel kabın faydaları
Farklı boy ve sertlikte seçenekleri olan menstrüel kapların en önemli özelliği en hijyenik alternatif oluşu. Vajinal floraya zarar vermeyen, vajinal mantar oluşumuna neden olmayan ve koku yapmayan kapların kullanıcıları adet sancılarının da azaldığını söylüyor. 6 aydır menstrüel kap kullanan Leyla Üstünkaya (26) "Özellikle sıcak aylarda pişik yaptığı için ped kullanmak çok sıkıntı veriyordu. Spiral kullandığımdan tampon da kullanamıyordum. Arkadaş tavsiyesiyle kullanmaya kabı kullanmaya başladım ve hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Tahriş olmadığım gibi ağrılarım da azaldı ve bir sürü çöp atmak durumunda da kalmıyorum" diye anlatıyor.
Yılda ortalama 180 TL harcanan hijyenik tampon ve pedlere oranla fiyatı 80-120 TL arasında değişen ve ömrü 10 yıla kadar uzayan modellerinin de mevcut olduğu menstrüel kap en ekonomik seçenek olarak öne çıkıyor. İnternet üzerinden menstrüel kap sipariş eden İlayda Tunca (24) "Kabı kullanmak istememin en önemli iki nedeni hijyenik ve ekolojik oluşu" diyor ve ekliyor :"Düşününce hijyenik pedler ve tamponlar hem sağlığımızdan hem de zaten iyi davranmadığımız doğadan ne kadar çok çalıyor. Bunları düşündüğümde ekonomik oluşu tabii ki önemli ama bir sonraki planda kalıyor."

Menstrüel kabın temini
Yasemin Rükun
Ped reklamlarının cirit attığı televizyonlarda menstrüel kap reklamlarını hiç görmüyoruz. Kap endüstrisinin hijyenik ped ve tampon endüstrisi ile yarışacak durumda olmayışı bunun nedeni olarak ortaya çıkıyor. Zaten uzun süreli kullanılan menstrüel kaplar sürdürülebilirliği ile tüketim kültürüne hizmet etmiyor. Menstrüel kabı şimdilik kozmetik mağazalarından ya da eczanelerden satın almak mümkün değil. Türkiye'deki bazı ekolojik köylerde satışı yapılan menstrüel kabın satışı internet üzerinden yapılıyor. 1 yıl önce menstrüel kap alan Yasemin Rükun (27) kadınları bu konu üzerinde düşünmeye davet ediyor: "Dedetepe Çiftliği'nde gönüllü olarak kaldığım dönemde kaptan haberim oldu. Kabı oradan aldım. İlk başta başka insanların kullandığı tuvaletlerde kabı nasıl temizleyeceğim diye düşünüyordum. Aslında bu o tuvaleti kullanan diğer kadınların da yaşadığı bir durum, yaşam döngümüzün bir parçası. Adet olmanın pis ve saklanması gereken bir şey olduğunu düşünmekten vazgeçmeliyiz."

Haber: Hazal Sipahi
Tür: Fotoğraflı haber yazısı

2 yorum:

  1. Bu blogun okunmasını da öneririm!
    http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. keşke bu yazıdan daha erken haberim olsaydı, harika olmuş hemen paylaşıyorum...

    YanıtlaSil