20 Aralık 2015 Pazar

Benzinsiz, parasız, etsiz yolculuk: Bisikletli Sahaf

Bisikletli Sahaf'ın kurucuları Rüzgar Alper Benli ve Filiz Gülez
2014 yılının Nisan ayından beri önce Avrupa'da daha sonra Türkiye'de bensizsiz, parasız ve et yemeden bisikletle yolculuk eden Filiz Gülez ve Rüzgar Alper Benli 20 Aralık 2015 Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Tarlataban İnsiyatifi'nin konuğu oldu. Yolculuklarından, friganizmden ve projelerinden bahseden ikili arkasında durdukları yaşam biçimini ve kültürünü anlattı. 


"Bisiklet aylaktır" #şiirbisiklette
Öğle saatlerinde başlayan ve Tarlataban Bostanı'nda gerçekleşen söyleşiye ikili ve katılımcılardan bazıları bisikletleriyle geldi. İkilinin çöpten bulduğu ve hala yenilebilir durumda olan elmalar, katılımcıların getirdiği atıştırmalıklar masaya konup çay demlendikten sonra söyleşi başladı. Konuşmalarına benimsedikleri yaşam biçimini ve kültürü anlatarak başlayan ikili yolculuklarını illa ki vejeteryan veya çöpçü olarak etiketlemek gerekmediğini belirtti. Ekolojik Avrupa Turu, Tohum ve Masal Turu ve Ekolojik Kütüphane projelerini anlatan ikilinin gündeminde bisiklet yolculuğunda kadın olmak, yolculuk boyunca karşılaştıkları tepkiler ve zorluklar vardı. Yaklaşık 20 kişinin katıldığı etkinlik katılımcıların da kendi deneyimlerini paylaşmasıyla devam etti. Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan ikili, iki saat süren buluşmadan yine bisikletlerine binerek ayrıldı. 

Bisikletli Sahaf'ın hikayesi
Bisikletli Sahaf'ın kurucularından Rüzgar Alper Benli (25) yolculuğa Nisan 2014'te Yunanistandan başladı. Daha sonra Filiz Gülez (26) Haziran 2014'te Belçika'ya uçarak yolculuğa dahil oldu. İkilinin 'Ekolojik Avrupa Turu' adıyla bir sosyal deney olarak başladıkları Avrupa yolculuğu 11 Eylül 2014'te sona erdi. İstanbul'a geri dönen ikili kendilerine bisikletleriyle yapabilecekleri bir iş kurmaya karar verdi. Bu aşamada ikili evlerindeki kitapları satmaya başladı. Blogları üzerinden kitap listesi yayınlayan ikili alıcılara kitaplarını teker teker bisikletleriyle götürmeye başladı ve Bisikletli Sahaf projesini başlattı. Ardından Mart 2015'te Türkiye turuna çıkan Bisikletli Sahaf 'Tohum ve Masal Turu' adını verdikleri seyahati Eylül 2015'te tamamladı. İkili yolculukları boyunca benzinsiz, parasız ve et yemeden seyahat etti. Geçtiğimiz Eylül ayından beri de Bisikletli Sahaf projesini genişletmeye ve otonom bir hale getirmeye çalışan ikili Ekolojik Kütüphane çalışmalarına başladı. 

Ekolojik Avrupa Turu
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan Rüzgar Alper Benli okulun son döneminde çalışmak istemediğine ve Avrupa'yı bisikletle dolaşmaya karar verdi. Ancak bir bisiklet turuna çıkmak için bir sürü ekipmana ihtiyaç vardı. "Bu ekipmanı ya satın almam gerekiyordu, ki öyle bir param yoktu, ama insanların evinde boş duran eşyaları 6 aylığına ödünç alıp yola çıkabilirim diye düşündüm" diyen Benli'ye arkadaşları destek verdi. Ödünç aldığı ekipmanla yola çıkan genç adamın amacı yolcuğun ekolojik olmasıydı. "Yolculuğun etsiz, benzinsiz ve parasız olması benim için ekolojik olmasının tanımıydı. O yüzden Avrupa turunu da böyle yapalım dedik" diyen Benli Nisan 2014'te tek başına Avrupa turuna çıktı. 
İkili Boğaziçi Üniversitesi'nden ayrılırken

Üniversite öğrenciliği boyunca birden fazla işte çalışan Filiz Gülez kendisine söyleneni yapmanın onu mutlu etmediğini fark etti. Ne istediğini yolda anlayacağını düşünen Türkiye'yi turlamaya karar verdi. Bu sırada Rüzgar Alper Benli ile tanışan Gülez, Türkiye turunu erteleyip Benli'nin Avrupa seyahatine dahil olmaya karar verdi ve Haziran 2014'te Belçika'ya uçarak Ekolojik Avrupa Turu'na dahil oldu. Yanına hiç para almadan Belçika'ya giden Gülez ve Benli Belçika'dan İstanbul'a beraber pedalladı. 

"Parasız olmak çok farklı bir deneyimdi. İhtiyaçtan doğuyor ya icatlar, o zaman ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Çöpten beslenme de buradan çıktı. Beslenmemizi genelde günlük üretim yapan fırınlar, restoranlar ve benzincilerin fazlalarıyla sağladık" diyen Gülez, şehir merkezlerinde karnını doyurmanın daha kolay olduğunu belirtti. Parasız seyahat etmenin onları daha fazla insanla iletişim kurmak durumunda bıraktığını söyleyen ikili insanlarla daha samimi ilişkiler kurduklarını anlattı. Toplam 5 ay süren ve 17 ülkeyi gezip Türkiye'ye dönen ve bisikletle yapabilecekleri bir iş kurmaya karar veren ikili fosil yakıp harcamadan ikinci el kitap dağıtımına başladı ve böylece kitapların geri dönüşümüne ve daha çok insana ulaşmasına olanak sağladı. 

Masal ve Tohum Turu
Bisikletli Sahaf projesini başlattıktan sonra Mart 2015'te rotasını Anadolu köylerine çeviren Gülez ve Benli atalık tohum toplamaya ve unutulmaya yüz tutmuş Anadolu masallarını derlemeye karar verdi. "Tohum ekilmezse, masal anlatılmazsa ölür" sloganıyla yola çıkan ikili 6 ay süren yolculukları boyunca 160 çeşit atalık tohum topladı ve dağıttı. Şimdilerde Ekolojik Kütüphane projesini yürüten Bisikletli Sahaf'ın kurucu ikisinin gelecek planı ise tek başlarına yolculuğu deneyimlemek. 
Tarlataban Bostanı'nda söyleşi
Ekolojik Kütüphane
Türkiye turunu tamamladıktan sonra Bisikletli Sahaf'ı genişletmeye ve bu işe daha fazla insanı dahil etmeye karar veren gençler Ekolojik Kütüphane projesini başlattı. İkili ellerindeki ve bağışlanan kitapları ihtiyacı olan okullara bisikletleriyle ulaştırdılar ve projelerine gönüllüleri de dahil ettiler. Projeye kitap bağışlayarak, kitaba ve kütüphaneye ihtiyacı olan okulları Bisikletli Sahaf'a bildirerek, bisikletle kitap taşıyarak ve projenin duyulmasını sağlayarak destek olmak mümkün.  

Haber: Hazal Sipahi
Tür: Multimedya Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder